Author: nurhanna

PhD holder in Artificial Intelligence (Machine Learning). Currently doing frontend stuff after a long years with dot net. A mom with 3 wonderful kids. Once a creator of “myJawi WordBuilder” and “myPremium Beautiful Calculator” apps.

Perangai Bangsa Yahudi

Spread the love          Sumber: Mohib Khouli, Jan 22 2021, https://www.facebook.com/428146253999079/videos/1059341481143534 Antara intipati yang saya dapat simpulkan daripada ‘live’ Ustaz Mohib Khouli mengenai perangai dan sifat buruk bangsa Yahudi seperti yang termaktub dalam Al-Quran dalam: Surah Al-Maaidah – سورة المائدة قُلۡ هَلۡ أُنَبِّئُكُم بِشَرٍّ۬ مِّن ذَٲلِكَ مَثُوبَةً عِندَ ٱللَّهِ‌ۚ مَن لَّعَنَهُ ٱللَّهُ وَغَضِبَ عَلَيۡهِ وَجَعَلَ مِنۡہُمُ ٱلۡقِرَدَةَ وَٱلۡخَنَازِيرَ …

2021

Spread the love          After a long thought, I decided to terminate my GoDaddy web hosting after nearly 8-9 years we’ve been together. :D. Maybe because of my age factor made me realized that there’s so much I need to do before leaving this world. And looking back at my old posts, I guess it does not bring …

Book Summary: The Questions

Spread the love          The Questions: Find Your Purpose by Bernado Moya Have you all read the book wrote by Bernado Mayo titled “The Question”? I really really recommend this book for those who are searching ways on finding the true purpose of life. Ps:/ I came across James Clear on https://medium.com/personal-growth/how-to-retain-more-of-every-book-you-read-3bb9fa45f49d while searching the best way on how I …

Resipi Daging Goreng Kunyit PKP

Spread the love          Ni orang malas masak macam aku pun boleh buat, korang apatah lagi, nak nak yang ada pressure cooker, untuk aku sebarang jenis daging ni agak renyah la nak tunggu lembut, berejam rejam just nak pastikan gigi aku tak tertanggal bila kunyah daging 😬 Cara2xnya: Potong nipis nipis daging tu Terus masuk dalam kuali, biar …

Resipi Sup Tulang Kelantan

Spread the love          Ntah kenapa sejak PKP, husband aku banyak pulak beli sup tulang. Dia suruh aku buat sup tulang macam kat Kelantan. Rasa macam senang, macam main campak2x je, tapi kalau dah nama tak reti, mmg tak terbuat arr, nasib adut ada, so dia kasik cara nak buat sup tulang, mmg senang sangat pun. Depends pada …

Resipi Masak Asam Pedas Ayam

Spread the love          Aku first time nak masak asam pedas. Ntah apa mimpi pun tak tau. Aku banyak refer kak #yatiekitchen punya IG, so post ni utk aku kuatkan memori aku supaya everytime nak masak asam pedas, aku tak yah nak skrol banyak-banyak Ya, aku pun tengah bikin #apps untuk aku guna sendiri, senang, lepas ni refer …

Support Vector Machine – Beginner

Spread the love          Ini slides yang mula- mula aku buat untuk pahamkan apa benda SVM. Bukan dalam major course aku masa degree hatta master, aku take challenge untuk terjun dalam dunia AI. Nah! rasakan! Boleh tersimpul mati urat otak (urat otak aku la, uols tak, uols ok ;P) Sumber ada dinyatakan dalam gambar, aku just buat semula …

Ulasan Buku: Hidup Sekali, Bermakna, Lalu Mati

Spread the love          Salam, post kali ni aku nak share salah satu buku yang aku rasa terkesan dalam hidup aku. “Hidup Sekali, Bermakna Lalu Mati”, hasil karangan Ahmad Rifai’I Rif’An Jujur pada mulanya aku tak tertarik langsung nak beli buku ini kala bertemu kali pertama di Pustaka Rakyat. “Mesti sama je isi macam buku lain”. Aku ambil, …

Cara Mendidik Anak Mengikut Personaliti

Spread the love          Perkongsian daripada Prof. Dr. Harliza Siraj di Sek. Ren. Al-Amin Cheras Selatan Alhamdullilah, pagi ni Allah kasi kesempatan untuk aku ke Seminar Parenting anjuran IKRAM. Banyak dah siri yang terlepas sebab clash dengan dunia laghro.. tapi pagi tadi memang rezeki. Jom kita kongsi apa yang Dr Har suggested. Ada 3 cara didik anak iaitu …

Resipi Sardin Masak Lemak Kari

Spread the love          Pernah dengar? Salam uols! Hari ni saya nak share resipi instant waktu tengahari tadi. Mulanya dah nak gerak dah ke opis, ding dong ding dong, tetiba teringat internet opis slow agak cipan jugak. So work from home je la. Lapa tak ingat. Dengan barang mentah belum beli, barang runcit pun halus-halus je tinggal. Ko …